Turryttare Hammarby Gård

Turridning

Ridturer som anpassas efter önskemål och ryttarnas kunskapsnivå i olika grupper. Det är oftast högt tempo med långa galopper på turerna för vana ryttare. Tidsåtgång är ungefär 3 timmar, varav cirka en och en halv timme är aktiv ridtid. Tidsbokning. (För mer information, se Turridning.)

Ridpromenader

Lugnare turridning i skritt och trav för dig som vill rida en timme i lugnare tempo. Föräldrar leder sina barn. Tar ungefär 2 timmar i anspråk. Vi pysslar med hästarna efteråt och fikar tillsammans. Lördagar kl. 12:30 cirka. Tidsbokning. (För mer information, se Turridning.)

Lediga tider

För information om lediga ridplatser och dagar för turridning, se Aktuellt.

Så här kan det se ut på en nybörjartur

Så här kan det t ex se ut om du är en vuxen nybörjare och vill lära dig behärska din häst på ryggen och från marken:

Du blir mött av din turledare vid knuten framför parkeringen, och efter ett kort välkomnande och en beskrivning av upplägget och hur du leder din häst, går vi tillsammans och hämtar hästarna i hagen - de går i lösdrift eller på bete året runt. Turledaren förhör sig om era ridkunskaper och önskemål, och med lite tur hittar vi den perfekta hästen för dig. Våra hästar är allt mellan 138 och 163 cm i mankhöjd och det finns säkert någon som passar både i temperament och mankhöjd.

Vi leder dem till uppställningsplatsen och borstar, kratsar hovar, sadlar och tränsar med hjälp och instruktioner från din turledare. Det brukar ta ca en timme. Vi har westernsadlar och vanliga dressyrsadlar efter önskemål. Är du ovan tar du en westernsadel och håller i knoppen på ridturen, så sitter du säkert.

Väl nere på ridbanan får ryttaren de nödvändiga instruktioner som behövs för att klara av sin häst i samtliga gångarter.

Ni får göra tydliga övningar som att t ex stå i sadeln för att hitta rätt placeringen av kroppsdelarna, så ni kan hitta den lodrätta positionen. Du får styra mellan bokstäverna för att lära dig använda kropp, blick och tygel i kombination, starta och stanna.

Därefter är det dags att ge sig ut i naturen för att omsätta instruktioner i handling. Turridningen startar från gården och ut i skogen. Där får du träna på att balansera dig själv, utan att störa hästens arbete när den tar sig fram i ganska tuff terräng. Vi börjar oftast med klättra en hel del i berg och bland stock och sten, för att ryttaren genom dessa övningar ska hamna rätt i sadeln och börja hitta sin balans och lita på hästen. Du måste alltid stå upp i uppförsbackarna för att avlasta hästens rygg.

När vi kommer ner ur skogen ökar vi hastigheten. Då tränar vi på lättridning så långa sträckor som deltagarna klarar av. Lättridning  underlättar för häst och ryttare att hitta en gemensam rytm, så det inte sliter på hästens rygg och ryttarens bakdel. Du sitter och står på vartannat steg, och använder alla dina leder, som absorberar rörelsen från hästen, så du kan hålla din hand stilla och inte rycka din kompis i munnen när ni travar. Dina fötter ska vara placerade under rumpan, så du hamnar i lodrät sits. Vi skapar muskelminnen genom att upprepa rörelserna. Kanske hoppar vi över någon liten stock i skogen, det brukar vara populärt och lite lagom svårt. Vi stannar också någonstans på vägen och lär oss flytta bak- och framdel samt att rygga.

En turridning kan bli en skogspromenad eller en vild äventyrsritt, allt efter önskemål och kunskap hos deltagarna. Våra Basjkirhästar galopperar gärna långa sträckor, och hoppar med glädje över stockar och diken. Men om ridturen är på nybörjarnivå är hästen snäll och tålmodig mot sin ovane ryttare. Då tar vi gärna lite färre deltagare så alla kan höra turledarens instruktioner och därmed lära sig hantera sin häst.

Vi kallar det utbildning för fritidsryttare -  mycket mer än att bara åka häst!