Basjkirhästar Hammarby Gård
Vår idé

Vi köpte fem basjkirhästar i oktober 1996, för att bedriva turridning i liten skala. Då hästarna överträffade alla våra förväntningar och blev en omedelbar succé som stabila glada turridningshästar, beslöt vi oss för att satsa fullt ut på denna unika urhäst.  Idag finns ca femtio hästar på gården, och vi väntar nya föl varje vår.

Vi har en liten ridskola (drygt 100 elever). Vi lär våra elever rida med den vanliga dressyren som bas, men försöker inrikta oss på att lära just dessa elever som valt oss och våra basjkirhästar - att lyssna på hästen och rida med känsla. Vi tror att har man aktivt valt att rida basjkirhästar istället för "vanliga" hästar har man också öppnat sig för nya influenser och sitter inte fast i det gamla och konservativa. Det ger oss härliga, vetgiriga elever med öppet sinne att jobba med! Det är vi så himla glada för! Vi har även lektioner i westernridning på torsdagarna.

Vår turridning riktar sig till alla typer av ryttare i nästan alla åldrar. Mer information om lediga platser och priser finns på sidorna om Turridning och Lediga ridtider.

Vi ordnar även dagridläger och kurser med olika tema för barn och vuxna. Se vad som är på gång på sidorna Aktuellt. Ibland är vi ridhusvärdar för clinics med tränare inom olika ridstilar, tex akademiskt, western, centrerad ridning, tömkörning eller andra representanter för olika sätt att se på ridkonsten. Vi är intresserade av det mesta som främjar god ridning med hållbarhet som mål och god naturlig hästhantering på hästens villkor, även om det presenteras under olika namn.

Läs mer på sidorna Ridskola och Westernridning. Vår strävan är att lära oss rida våra hästar i balans, på ett sätt som gör att de kan arbeta rätt och träna upp sina kroppar inför sin arbetsuppgift som disciplinerad westernhäst, arbetsvillig dressyr-basjkir och pigg och framåt turridningskuse. Vi inser också att vår strävan börjar med att vi lär oss själva hitta balansen och bli så bra ryttare som möjligt, att vi lyssnar på hästarna och försöker rida med känsla!